8 Φεβ 2010

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΣΤΗ ΓΗ


"Δεν μιλώ για τίποτα εκτός από αυτό που μπορώ να κάνω και κάνω. Επιτυγχάνω τους στόχους μου όταν η φωνή μου και εγώ μπορούν να αλλάξουν κάτι στη δυστυχία των ανθρώπων. Αυτό με κάνει ευτυχησμένη. Είμαι κόρη της φτώχιας και μιλώ στους φτωχούς από αυτή τη θέση τη δική μου που είναι επίσης καί δική τους. Είναι μεγάλο γεγονός ότι η Τυνησία σκέφτηκε για τον άνθρωπο. Αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα. Ελπίζω ότι η παρουσία μου και η φωνή μου βοηθούν να μειώσουν τον πόνο των ανθρώπων. Ελπίζω ότι η Τυνησία γίνει μοντέλο για άλλες Αραβικές χώρες κια να σκεφτούν το ίδιο και για τους λαούς τους."




Το μήνυμα της Φεϊρούζ προς στους Τυνησίους κατά τη διάρκεια της συναυλίας της στην Τύνηδα, το 1998.Το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ σύμβολο του Λιβάνου,η Φεϊρούζ, η Λιβάνια τραγουδίστρια έχει απολαύσει τη θέση του στάρ σε όλο τον Αραβικό κόσμο από την καταγραφή των πρώτων της παραστάσεων στη Δαμασκό στη δεκαετία του 50.Με πάνω από 1500 τραγούδια και μιούσικαλς στο όνομά της,ο μύθος του σήμερα είναι το χθεσινό ντροπαλό κορίτσι του χωριού. Το σούπερ σταρ του σήμερα ήταν το χθεσινό μέλος χορωδίας σε έναν ραδιοσταθμό.Αυτή που επευφημείται από τα πλήθη σαν μαγευτική, λαμπρή και συναρπαστική είναι ακόμα αυτή που συνεχίζει να δοκιμάζει μια ειδική χαρά καθώς τραγουδά και πέρνει την απορροφημένη προσοχή κάπιου ανώνυμου ακροατή μέσα στο πλήθος.Γεννημένη σε μια Ορθόδοξη Χριστιανική οικογένεια από την πόλη Ντζαπάλ του Αλ Αρζ,η Φεϊρούζ μεγάλωσε στη "Ζκάκ Ελ Πλάττ" μια παλαιά γειτονιά της Βηρυτού. Άρχισε τη μουσική σταδιοδρομία της ως μέλος χορωδίας στο Λιβανικό ραδιοσταθμό. Προς το τέλος της δεκαετίας του 50 το ταλέντο της ως τραγουδίστρια έγινε πλήρως αναγνωρισμένο.

Συνερχόμενα με πρωτοφανή ενθουσιασμό,τα πρώτα τραγούδια της Φεϊρούζ χαρακτήρισαν την μοναδική φωνητική χροιά και τη λυρική ποιότητά της τραγουδίστριας εκφράζοντας τη ρομαντική αγάπη και τη νοσταλγία για τη ζωή του χωριού.Η μουσική ήταν ανακατεμένη με ένα λεπτό τρόπο σε ορχηστρικό μίγμα μέσα στο οποίο ορισμένα Αραβικά όργανα βρέθηκαν κύρια αλλά που επίσης ενσωμάτωσε Ευρωπαϊκά όργανα και τον Ευρωπαϊκό δημοφιλή ριθμικό χορό. Επίσης μερικές φορές τραγούδησε προσαρμογές Αραβικών λαϊκών τραγουδιών. Από το τις αρχές του 1960 η Φεϊρούζ ήταν ήδη μια από τις κύριες έλξης των ετήσιων φεστιβάλ του Μπαάλμπεκ και ήταν διασημότητα όχι μόνο στο Λίβανο αλλά σε όλο τον Αραβικό κόσμο. Η διάδοση των εκατοντάδων της τραγουδιών, πολλών μιούσικαλς και διάφορων ταινιών είχε διευρύνει το ακροατήριό της για να περιλάβει τους ’Αραβες που ζούσαν στην Ευρώπη και την Αμερική.

Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της σταδιοδρομίας της,η Φεϊρούζ ήταν μέρος μιας τριμελούς ομάδας που περιέλαβε τους δύο αδελφούς Ραχπάνι. Γενικά, τα λυρικά της γράφτηκαν από τον Μανσούρ Ραχπάνι, και η μουσική ήταν αποτελούμενη από τον αδελφό του "¨Ασσι,τον πρώην σύζυγο της Φεϊρούζ.Τα τραγούδια της Φεϊρούζ οφείλουν πολύ στη μουσική και ποιητική μεγαλοφυία αυτών των δύο Λιβάνιων καλλιτεχνών. Τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης απεικονίσει το ταλέντο σύνθεσης του Ζιάντ Ραχπάνι, γυιού της Φεϊρούζ .Επιπλέον, πιστοποιούν στο ευρύ μουσικό υπόβαθρο της Φεϊρούζ , το οποίο καλύπτει Χριστιανικές λειτουργικές μορφές καθώς επίσης και τις κοσμικές παραδόσεις της Αραβικής μουσικής. Η κληρονομιά Φεϊρούζ- Ραχπάνι είναι ένα παραδόξο πολιτιστικό φαινόμενο του εικοστού αιώνα. Κατά τη διάρκεια των αρχών των μεταπολεμικών δεκαετιών, οι περισσότερες αστικές κοινότητες στον Αραβικό κόσμο υποβλήθηκαν σε γρήγορη επέκταση, εν μέρη λόγω μιας εισροής του πληθυσμού από τις αγροτικές περιοχές. Η πόλη της Βηρυτού ειδικότερα είχε απορροφήσει έναν ουσιαστικό αριθμό ανθρώπων των οποίων οι εθνικές και κοινωνικές ρίζες επέστρεφαν στα διάφορα Λιβανικά χωριά, ειδικά εκείνων στις ορεινές περιοχές του κεντρικού και βόρειου Λιβάνου.

Πολιτικά και κοινωνικά επιδρών, αυτό το τμήμα παρείχε το εύφορο έδαφος για την άνοδο μιας νέας καλλιτεχνικής παράδοσης - μουσική, χορός, ποίηση, μόδες, βιοτεχνίες - των οποίων το πλαίσιο ήταν αλάνθαστα αστικό αλλά η διάνια τους ήταν λαϊκή και αγροτική. Για το κορίτσι που αγαπούσε να τραγουδά στους φίλους και στους γείτονες της στο μικρό χωριό "Νταπίεχ" όπου η γιαγιά της ζούσε, ήταν μια συναρπαστική εμπειρία όταν, το 1957,ο Πρόεδρος Σιαμούν του Λιβάνου παράδωσε στη Φεϊρούζ το "Καβαλιέρ",το υψηλότερο μετάλλιο που παρέχθηκε ποτέ σε ένα Λιβάνιο καλλιτέχνη. Δώδεκα χρόνια αργότερα, ένα αναμνηστικό γραμματόσημο του Λιβάνου εκδόθηκε στο όνομά της.Η συνάντηση βασιλιάδων ,που ήταν κάποτε μια εμπειρία που ανάμενε να αντιμετωπίσει μόνο στις ιστορίες παραμυθιών της παιδικής της ηλικίας, έγινε μια πραγματικότητα για αυτήν.Ο βασιλιάς Χασσάν ΙΙ του Μαρόκου όχι μόνο την προσκάλεσε για να τραγουδίσει στο βασιλικό παλάτι αλλά ήρθε προσωπικά να την χαιρετίσει στον αερολιμένα του Ραπάτ.Το 1963, ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας της παρέδωσε το μετάλλιο της τιμής, που ακολουθήθηκε από το χρυσό μετάλλιο της μεγαλειότητάς του το 1975.Στη Βραζιλία, τα πλήθη προσπάθησαν να την φέρουν με τη λιμουζίνα της. Το 1981, περιοδεύοντας στις ΗΠΑ, τιμήθηκε από τους γερουσιαστές,τους κυβερνήτες και τους δημάρχους των διάφορων πόλεων. Η εισροή Αμερικανών που παρευρίσκονται στις συναυλίες της έγινε εμφανής.

Ένας μελετητής από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Μπέρι Χόπερμαν έγραψε: "απλά,η Φεϊρούζ είναι μια από τους απαράλληλους παγκόσμιους μουσικούς και τους σημαντικούς καλλιτέχνες, ένας διεθνής θησαυρός του επιπέδου Ρόστροποβιζ ,Σίλς,Ράβι Σανκάρ, Νταίηβις Μάιλς, Σούτερλαντ,Μπαβαρόττι και Ντίλαν."Περιγράφοντας μία από τις πιό αξιοσημείωτες συναυλίες της που εσπάσε τα ταμεία στη βασιλική αίθουσα στο Λονδίνο, η Ντέιλι Μέιλ έγραψε: "Τα ταμεία δεν ήταν όπως ποτέ πριν. Τα εισιτήρια άλλαξαν χέρια για περισσότερο από 1,000 λίρες στη μαύρη αγορά. Τα έσοδα έφθασαν πιο ψηλά από ποτέ πρίν, και εσπάσαν το προηγούμενο καλύτερο όταν ήταν ο Φράνκ Σινάτρα στην πόλη. Και ποιό ήταν το αστέρι που έστηλε όλους το άλλους τραγουδιστές στα σπίτια τους χτες βράδι;Η Μαντόννα,ο Σπρίνγστιν,ο Ντομίνκο,ο Χορογουίτζ;ΌXI....η Φεϊρούζ,η καρυφαία τραγουδίστρια στον Αραβικό κόσμο.

Έχει τραγουδήσει πάνω από 1500 τραγούδια και έχει πωλήσει περίπου 80 εκατομμύρια μονάδες δίσκων σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό που παραμένει το μέγιστο επίτευγμά της από την άποψη της φωνητικής της απόδοσης και του ταλέντου της είναι το CD των προσευχών της Μεγάλης Παρασκευής που κατέγραψε το 1965 στο Λίβανο και έπειτα πάλι το 1985 στον καθεδρικό ναό του Νοτρεντάμ στο Παρίσι στη Γαλλία, και οι δύο ζωντανές ηχογραφήσεις στις εκκλησίες. Η φωνή της απλά ξεπερνά την ανθρώπινη πείρα ακρόασης και τη φύση για να φθάσει σε ένα αιθέριο επίπεδο που σας παίρνει πέρα από μόνο μια εμπειρία ακρόασης.Οποιοσδήποτε σε όλο τον κόσμο που έχει την πιθανότητα να ακούσει τις ιερές προσευχές της,ανεξάρτητα σε πιά θρησκεία ανίκει, έχει την πιθανότητα να δοκιμάσει τον ουρανό στη γη, ή τουλάχιστον να ξέρει πώς η φωνή ενός αγγέλου ακούγεται.Η Φεϊρούζ τραγούδησε σε πολλούς διεθνώς διάσημους οίκους συναντήσεως όπως το βασιλικό Αλβέρτο Χόλ στο Λονδίνο το 1962, στην αίθουσα Κάρνκακι, στη Νέα Υόρκη το 1971, το Παλλάδιο του Λονδίνου το 1978, στο Ολυμπία του Παρισιού το 1979, και στη βασιλική αίθουσα στο Λονδίνο το 1986.Στην ηλικία των 74 χρονών και στην έκπληξη των θαυμαστών της, έχει ακόμα την ίδια αγγελική φωνή που έχει μαγέψει εκατομμύρια για δεκαετίες και μετά που υποβλήθηκε σε διάφορες εξετάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες,άκομα φαίνεται να έχει στερεές φωνητικές χορδές που δεν άλλαξαν πολύ στη δομή με τη γήρανση, μια σπανιότητα μεταξύ των καλλιτεχνών.Θεωρείται μέχρι σημερα η δημοφιλέστερη και η πιο σεβαστή εν ζωή τραγουδίστρια στον Αραβικό Kόσμο.

1 σχόλιο:

akrat είπε...

ξέρεις δεν την ήξερα
την απόλαυσα όμως
και θέλω να σου πω την αλήθεια μόνο γιατί δεν είναι μουσουλμάνα
γιατί είναι άλλης βλακείας πιστή αλλά όχι μουσουλμάνα
έχει φοβερή φωνή
με εντυπωσίασε
μου θύμισε ένα ραδιοφωνικό σήριαλ της μικρής μου ηλικίας

"το σπίτι των ανέμων"
μου έσπαγε τα νεύρα με ξύπναγε γιατί η μάνα μου το έβαζε κάθε πρωί και το δάκρυ κορόμηλο...