27 Αυγ 2008

κλειτοριδεκτομή


Εκατομμύρια μικρά κορίτσια σε Αίγυπτο, Κένυα, Σομαλία, Τσιμπουτί, Υεμένη και αλλού υφίστανται την προσβλητική και επώδυνη εμπειρία της κλειτοριδεκτομής σε ηλικία μικρότερη των 10 ετών και συχνά χωρίς αναισθησία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η σωματική και ψυχική υγεία τους.
Όπως καταδεικνύουν δημογραφικές έρευνες και σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει συγκεντρώσει το Population Fund των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA), πολλοί γονείς υποβάλλουν τα κορίτσια σε ακρωτηριασμό της κλειτορίδας και άλλων τμημάτων των γυναικείων οργάνων, προκειμένου να αποτρέψουν τις σεξουαλικές ορμές τους.
Τα κορίτσια που έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή υποφέρουν από αφόρητους πόνους, φλεγμονές, νευρικό κλονισμό, ενώ οι κίνδυνοι κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι πολύ μεγάλοι καθώς μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο του κοριτσιού από αιμορραγία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, υπολογίζεται ότι περίπου τρία εκατομμύρια κορίτσια βιώνουν κάθε χρόνο την εμπειρία του ακρωτηριασμού, ενώ ο συνολικός αριθμός των γυναικών που έχουν κάνει κλειτοριδεκτομή ανέρχεται στα 120-140 εκατομμύρια.
Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε 28 Aφρικανικές χώρες, σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και στις κοινότητες μεταναστών στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική.

1 σχόλιο:

Kostas Skiadas είπε...

Από στοιχεία καί διαπιστώσεις τών διαφόρων οργανισμών, καθώς επίσης καί από στατιστικές μελέτες τών ειδικών άλλο τίποτα.
Απουσιάζουν όμως οί προτάσεις γιά επίλυση τού προβλήματος.