14 Αυγ 2008

σατιρικά τρσγούδια σε ρυθμούς ρεμπέτικους και rock....


Ο Τηλέμαχος Ζαγρέας γεννήθηκε στον παλιό Πλαταμώνα στην πλαγιά του Ολύμπου που βλέπει το Αιγαίο. Σπούδασε Φυσική στο Μόναχο Γερμανίας. Διδάχθηκε από τον Einstein τη σχετικότητα και από τον Heisenberg την απροσδιοριστία. Όμως το να βομβαρδίζει τα άτομα και άλλα σωματίδια τον αρρώσταινε. Σκέφτηκε τότε ότι η αλήθεια που παίρνει με βίαιο τρόπο από την φύση θα είναι πάντα περιορισμένη. Έτσι στράφηκε στην έρευνα μιας συμπαντικής απόλυτης αλήθειας που θα ισχύει για όλα τα όντα κι αυτό το πέτυχε ανοίγοντας διάλογο με όντα οργανικά και ανόργανα. Αντί να σπάει τα άτομα προσπάθησε να γίνει ο ίδιος άτομο αυτόνομο και ακέραιο.

«Την θεωρίαν του παντός προτιμητέoν πάντων των δοκούντων είναι χρησίμων», είναι γραμμένο στην είσοδο του πανεπιστημίου του Μονάχου. Ακολουθώντας την ρήση αυτή ελευθέρωσε τον εαυτό του από δοκούντα χρήσιμα ώστε να μπει μέσα του (Πάσχα του ‘71) το Μεγάλο Πνεύμα που δεν είναι άλλο από τον Θεό που οι Έλληνες ονόμαζαν Ζευς (ζω + ευ), και οι Λατίνοι Jupiter (Jus + Pater). Έταξε στον εαυτό ένα χρόνο σιωπή. Επέστρεψε στην Ελλάδα όπου περιήλθε πολλά μέρη. Την άνοιξη του 72 πέρασε ένα διάστημα σε μια σπηλιά του Ψηλορείτη με προσευχή και νηστεία. Εκεί κατάλαβε την αποστολή του: να παρέμβει στην κοινωνία των ανθρώπων με τραγούδια σατιρικά και χαρούμενα. Γιατί μόνο η χαρά κι όχι ο φόβος, ενώνει πραγματικά τους ανθρώπους.

Από τότε έζησε ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα προσπαθώντας να ενώσει, να ζέψει τα αντίθετα. Έτσι έγραψε 36 τραγούδια, ένα κάθε χρόνο. Περίπου τα μισά στην ελληνική και τα άλλα μισά στην γερμανική γλώσσα. Πότε σε ροκ ρυθμούς, πότε σε ρεμπέτικους, ταξιδεύει στον χώρο και τον χρόνο. Πρόσωπα της ιστορίας και του μύθου Αννίβας, Αχιλλέας, Αριάδνη, Αφροδίτη, θεοί και ημίθεοι, σειρήνες και νεράιδες, τιτάνες και γίγαντες ζωντανεύουν μπροστά μας. Απ’ την Αραβική έρημο στην Ιρλανδία, απ’ την γη των Μασάι στην Νέα Υόρκη, το πνεύμα του πετάει μαγικά και ενώνει χαρούμενα ότι ωραίο έχει να δείξει της γης η σφαίρα!

Παραδίνουμε στο ελληνικό κοινό δύο συλλογές με τραγούδια του Τηλέμαχου Ζαγρέα. Η πρώτη με τίτλο: «Το λόγο έχει ο Ζεύς», που είναι και τίτλος του ομώνυμου βιβλίου του (εκδόσεις Ερωδιός) και η δεύτερη με τίτλο: « Του Ουρανού τα τέκνα» που είναι ο καινούργιος του δίσκος. Ο Ζευς είναι το άτομο, το Εν που ενώνει, ζεύει τον κόσμο. Ο Ουρανός είναι το Όλον που ορίζει τη διχοτόμηση και το χώρο, είναι ο Τιτάνας παππούς του Δία. Σύνθεση είναι ο Κρόνος, ο άρχων του χρόνου όπου το εν η στιγμή και το όλον η διάρκεια.

Η πρώτη συλλογή ηχογραφήθηκε στο στούντιο Jam στην Θεσσαλονίκη το 2005, όπου συμμετείχαν γνωστοί φίλοι του μουσικοί όπως ο Δημήτρης Μπασλάμ, ο Επίδαυρος Μπαντούκ, ο Παντελής Στόικος, ο Δημήτρης Μυστακίδης. Όταν τέλειωσε η ηχογράφηση και βάλαν τα τραγούδια σε μια σειρά διαπιστώθηκε ότι πίσω από κάθε τραγούδι κρύβεται ένας θεός όπως αυτοί απορρέουν από το νόμο του Δία. Έτσι πίσω από τον γαλανομάτη και γκριζομάλλη Μπαρμπαλιάμτσιο είναι ο κυανοχαίτης Ποσειδών, πίσω από το κορίτσι του δάσους Τρανταφλιά είναι η Άρτεμις, πίσω από τον Ιρλανδό O Sullivan με την Patricia και τον Mackenzie o Απόλλων που κινείται στην γη των Υπερβορείων κ.ο.κ. Εδώ οι ρυθμοί είναι ροκ, κάντρι, ρέγκε, και αποδίδουν τον ατομικό και ελεύθερο χαρακτήρα των θεών.

Η συλλογή «Του Ουρανού τα τέκνα» χαρακτηρίζεται από τη συλλογική συνείδηση του Όλου και οι ρυθμοί είναι ρεμπέτικοι ή εκεί κοντά. Η ηχογράφηση έγινε στο studio Silicon Factory, Μοσχάτο το έτος 2008. Γνωστοί συνεργάτες ο Παντελής Στόικος με φλογέρα και ο David Lynch με σαξόφωνο. Τα 12 τραγούδια αντιστοιχούν στους 12 Τιτάνες του Ουρανού, ή 12 Αποστόλους κι αυτοί είναι οι φίλοι του Τηλέμαχου Ζαγρέα, έξι Γερμανοί και έξι Έλληνες, που τον συνόδεψαν στο πνευματικό του ταξείδι. Με τα τραγούδια αυτά καλεί όλους τους ανθρώπους που σέβονται και αγαπούν τη φύση, που αγαπούν τον αληθινό Χριστό, όχι αυτόν που κηρύττουν οι παπάδες, να συμμετέχουν στο Μυστικό Δείπνο και να γίνουν παιδιά του αληθινού Θεού που έχει έδρα τον Όλυμπο! Οι δύο πέλεκυς στην καρέκλα συμβολίζουν ο ένας τον λόγο που ενώνει Βορρά και Νότο (γερμανικά- ελληνικά) και ο άλλος το μέλος που ενώνει Ανατολή και Δύση (ρεμπέτικο- ροκ).

Το Ολύμπιο μήνυμα του Τηλέμαχου εκφράζει μια φράση που είπε ο γερμανός ποιητής Heinrich Heine στον Sain Just, τον γάλλο επαναστάτη: ¨Εσείς ζητάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμείς τα θεϊκά δικαιώματα του ανθρώπου. Δημιουργούμε μια δημοκρατία από ίσα ιερούς, ίσα λαμπρούς, ίσα ευδαίμονες θεούς¨!



ΤΑ ΔΥΟ CD ΤΟΥ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΖΑΓΡΕΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
ΚΑΙ ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ
ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: