4 Σεπ 2008

ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ PUNK GROUP ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΠΟΧΗΣ, έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1982 με την ονομασία «αντικουλτούρα», τελικά λίγο αργότερα άλλαξαν όνομα, κάνοντας το ..."chaos generation" για να καταλήξουν να λέγονται "Γενιά του Χάους". 

Το 1983 ο Νίκος Βοσδογάνης (κιθάρα - φωνητικά) αποχωρεί και στο συγκρότημα έρχεται ο Αρης Λαμπίδης στα φωνητικά και ο Χατζόπουλος στην κιθάρα. Από το συγκρότημα αποχωρεί και ο ξαδερφός του (επίσης Νίκος Βοσδογάνης ) στα τέλη του 1984, αφου πρώτα έβγαλαν την κασέτα με τους Αδιέξοδο. ( Τα 2 ξαδέρφια έπαιζαν μέχρι πέρυσι στους Γνώστους-Άγνωστους ). 

Συνδημιουργός στην Γενιά του Χάους και μπασίστας για την μεγαλύτερη περίοδο της ύπαρξης του συγκροτήματος, από το 82 - 86, είναι ο Άκης Αμπράζής. Έγραψε τους στίχους για πολλά τραγούδια ( Προκακλυσμιαίες Εικόνες, Λύτρωση, 401, κ.ά. ) και συνθέτει μουσική για τα περισσότερα τραγούδια εκείνης της περιόδου, μαζί με τον Κώστα

Χατζόπουλο. Παίζει στην Διατάραξη και στον πρώτο τους δίσκο και σε 2-3 που κατέληξαν στο Ρέκβιεμ. 


Δισκογραφικά, η πρώτη τους εμφάνιση γίνεται το 1986 με ένα LP που ονομαζόταν όπως ακριβώς και το γκρουπ. 
Η δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά ήρθε τρία χρόνια αργότερα και το όνομα αυτής: «Ρέκβιεμ».

Οι δίσκοι κυκλοφόρησαν από την Δικαίωμα Διάβασης (di-di music!), ενώ εδώ και περίπου 3-4 χρόνια -από την wipe out records- κυκλοφορούν σε ένα cd και οι δύο δουλειές του γκρουπ. 

Επίσης πρέπει να αναφερθούμε στην split με τους αδιέξοδο κασέτα "καλή όρεξη" καθώς επίσης και στη συμμετοχή του γκρουπ στη συλλογή Διατάραξη Κοινής Ησυχίας με τα κομμάτια «Μπασταρδοκρατεία» και «Eπιθανάτιος Ρόγχος». Η διάλυση του συγκροτήματος ήρθε λίγο αργότερα από την κυκλοφορία του Ρέκβιεμ. 
΄
Το συγκρότημα ήταν ιδιαίτερα ενεργό σχεδόν σε ολόκληρη την δεκαετία του 80, δίνοντας συναυλίες, δυναμικό παρόν σε καταλήψεις κτλ δημιουργώντας μαζί με 3-4 ακόμη σχήματα μια υποτυπώδη, μα σημαντική εγχώρια πανκ σκηνή. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ένα σχήμα περίπου 20 χρόνια πριν, κινούμενο στο περιθώριο, σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που τα σχήματα σήμερα μπορούν να επικαλεστούν.

«Όταν ο κλόουν του τσίρκου, αυτοκτόνησε πάνω στη σκηνή, όλοι νομίσαν ότι ήταν μέρος του σόου και γελάσανε ακόμη πιο πολύ» 

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον Θοδωρή Ηλιακόπουλο ο οποίος ήταν ο στιχουργός, συνθέτης, τραγουδιστής και ντραμερ του συγκροτήματος. Το ύφος του συγκροτήματος ήταν αυτό ακριβώς που ονομάζουμε επιθετικό πανκ με έντονο αντιεξουσιαστικό στίχο και τραγούδια συνθήματα που συνθλίβουν τις υπαρκτές κοινωνικές δομές: «Δεν είναι δημοκρατία αυτή, δεν είναι ελευθερία αυτή, είναι μόνο μία …ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΚΡΑΤΙΑ». 

Οι «Γενιά του Χάους» γράφουν τραγούδια ενάντια σε κάθε εξουσία, σε κάθε αρχή, γίνονται ριζοσπαστικοί, ανατρεπτικοί, κάνουν ερωτήματα και επικαλούνται συναισθήματα που μιλούν σε όλους… Η Γενιά του Χάους δεν φαίνεται απλά να παίζει με την μουσική της, οι κανόνες είναι γνωστοί αλλά το γκρουπ δεν φαίνεται να νοιάζεται και πολύ για αυτούς, λέει ότι έχει να πει με όποιο κόστος κι αν υπάρχει… Το συγκρότημα φλερτάρει με το περιθώριο αλλά το κίνημα που λεγόταν πανκ κάπως έτσι ήταν, δεν μιλάμε για μόδα, μιλάμε για ολόκληρη κουλτούρα… 

Στη δεύτερη δουλειά του το συγκρότημα διατηρώντας πάντα το ύφος του και «ντύνοντας» την ανατρεπτική «ποιήση» του Θ. Ηλιακόπουλου, χρησιμοποιεί κάποιους πιο μεταλλικούς ήχους, και πάλι όμως το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: Απλές φόρμες παραμόρφωσης στο έπακρο, στίχοι δυναμίτης, μινιμαλιστικά μουσικά θέματα και καθαρή πανκ νοοτροπία.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ

Απλώνουμε γύρω μας τη μαύρη σημαία 
Αφήστε ήσυχη τη νεολαία 
Μέσα από το κόμμα σου και τις παρατάξεις 
Ο ρατσισμός το μόνο που έχεις να αντιτάξεις 
Εσείς οι εραστές της σάπιας εξουσίας 
Εμείς οι βιαστές της απάθειας και ησυχίας 
Με ποιο δικαίωμα θα μας καταδικάσεις; 
Πρόβατο πολύχρωμο το κεφάλι σου θα σπάσεις 

Πόρνες, πρεζάκηδες, πανκς, αναρχικοί 
Θάβεις αλύπητα οποιαδήποτε ψυχή 
Σκέψου όμως πως τους έφτιαξες εσύ 
Και η παραφροσύνη βασίλεψε στη γη. 

Ο αρχηγός σε πρόσταξε τον κόσμο αυτό να αλλάξεις 
Τους εξωκομματικούς αμέσως να πατάξεις 
Το κόμμα είναι της ζωής σου ο σκοπός 
Και θα 'θελες να γίνει της Ελλάδας ο φρουρός
Μακριά από αυτά στεκόμαστε χωρίς να τα κοιτάμε
Να ζήσουμε ανενόχλητοι το μόνο που ζητάμε 
Στο αίμα μια εξέγερση μπορείς να καταπνίξεις 
μα αυτό που έχουμε μέσα μας ποτέ δεν θα το σβήσεις 

Καμικάζι, χούλιγκανς, τσαντάκηδες, "νονοί" (χα χα!) 
Στήστε τους στον τοίχο είναι πολύ κακοί 
ή στα ψυχιατρεία ίσως είναι τρελοί 
Ρώτα τον λιποτάκτη να σου πει για τη ζωή.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

mpravo!!genia tou xaous akoma kai shmera

Ανώνυμος είπε...

Ανύπακτοι