7 Οκτ 2008

θές να το κόψεις????....


1) Η γνώση των σταδίων της απεξάρτησης: η πρώτη μέρα είναι καθοριστική. Αν αντέξεις μία μέρα ολόκληρη (μιλάμε για κόψιμο μαχαίρι), σημαίνει ότι μπορείς να αντέξεις και την επόμενη και άρα όλες. Σε τρεις (3) μέρες ο οργανισμός σου έχει απεξαρτηθεί απο τη νικοτίνη. Αυτό σημαίνει ότι την τέταρτη ημέρα ξυπνάς όμορφα όμορφα και δεν έχεις τα πιο βασικά συμπτώματα. Έχεις κόψει το κάπνισμα κατά 90%. Τρεις μερούλες είναι ο βασικός σου αγώνας. Προσοχή, όμως, οι τρεις μέρες μετράνε από το τελευταίο τσιγάρο. Αν το κόψεις δυόμισι μέρες και κάνεις έστω μία τζούρα, ο οργανισμός ξαναεθίζεται στη νικοτίνη, το κοντέρ μηδενίζει και ξανά από την αρχή το τριήμερο. Έστω και για μία τζούρα. Για αυτό και όταν κάνεις ένα τσιγάρο τη μέρα ή μέρα παρά μέρα κ.λπ., περιμένοντας να σταματήσει να σου λείπει, απλώς ταλαιπωρείς τον εαυτό σου περισσότερο. Θέλει τρεις μέρες υπομονή για να φύγει η νικοτίνη από το αίμα σου.

2) Μετά παλεύεις με την έλλειψη ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη επανέρχεται στα φυσιολογικά όρια μετά από 20 μέρες (3 εβδομάδες, αν προτιμάς να μετράς με τριάδες). Την 21η μέρα, δηλαδή, όλα τα συμπτώματα της στέρησης διαλύονται και νοιώθεις τέτοια ευεξία που είχες χρόνια να νοιώσεις. Ουσιαστικά, δηλαδή, μετά από τρεις εβδομάδες έχεις κόψει το τσιγάρο. Από εκεί και πέρα παλεύεις μόνο τη συνήθεια. 

3) Σκέψου ότι έχεις κάνει υπομονή στη ζωή σου για πολύ περισσότερο καιρό και ενδεχομένως σε πολύ πιο επώδυνες καταστάσεις. Πίστεψέ με, αν το καλοσκεφτείς, η διακοπή του καπνίσματος είναι εύκολο πράγμα σε σχέση με άλλες δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε συσχνά. Σκέψου, δηλαδή, ότι μια απλή γρίπη είναι πολύ πιο δύσκολο να την περάσεις. Σκέψου, επίσης, ότι η δυσκολία που νοιώθουμε όταν κόβουμε το κάπνισμα σε πολύ μεγάλο βαθμό επιτείνεται από τον μύθο που υπάρχει (προϊόν προπαγάνδας σε μεγάλο βαθμό) για το πόσο δύσκολο είναι. Με το πρώτο μικρό στερητικό νομίζουμε ότι έρχεται η αιώνια καταστροφή, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για πολύ ελαφριά συμπτώματα. Τη μεγαλύτερη δουλειά την κάνει ο πανικός. Και αυτό που περιγράφεις στο ποστ, αν το ξαναδιαβάσεις, θα δεις ότι πιο πολύ είναι πανικός και λιγότερο στερητικό. Όταν σου έρθουν τα στερητικά, την πρώτη φορά ας πούμε, κάτσε ψύχραιμα και ανάλυσέ τα. Πώς ακριβώς αισθάνεσαι: λίγο μούδιασμα στο λαιμό, ανεπαίσθητο πονοκέφαλο, λίγο τεντωμένα νεύρα... οτιδήποτε. Θα δεις ότι είναι αστεία μπροστά σε άλλα που αντιμετωπίζεις σε τακτική βάση. Και, αν τα ανλύσεις και τα ξέρεις, θα αντιμετωπίζεις σχετικά εύκολα (τα βαικότερα για τρεις μέρες και τα υπόλοιπα για τρεις εβδομάδες, είπαμε- μετά πάπαλα).


Αντιμετώπιση των κρίσεων επιθυμίας για τσιγάρο.

1) να ξέρεις ότι έχουν μικρή διάρκεια (10 λεπτά), παρόλο που μας φαίνεται ότι θα είναι μόνιμη κατάσταση και μας πιάνει πανικός.

2) εγώ χρησιμοποίησα βάμα βρώμης (σε κάποια φαρμακεία - πίνεται). Η βρώμη έχει ήπια αντικαταθλιπτική δράση και -σε εμένα τουλάχιστον- μείωσε την ένταση των κρίσεων, και έτσι τις πάλευα. Εκτός από αυτό, έβαζα σε ένα βαμβάκι τρεις σταγονίτσες αιθέρια έλαια βασιλικού, γερανίου και περγαμόντο. Τα μύριζα σαν πρεζάκιας, αλλά βοηθούσαν, γιατί έχουν και αυτά ευεργετικές ιδιότητες για την περίσταση (είναι ακριβά αυτά τα μαλακισμένα, αλλά έχεις πολλά οικονομικά περιθώρια από την οικονομία που θα κάνεις με τη διακοπή του καπνίσματος). Τώρα, αν πας και γεμίσεις καμιά τσάντα με βρώμη και αιθέρια έλαια από κανένα φαρμακείο και δεν σου κάνουν τίποτα, δεν φταίω. Αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικές μέθοδοι (αντικειμενικά είναι τα δεδομένα που σου δίνω στην αρχή για τους χρόνους).


Συμβουλές:

- Η πρώτη μέρα είναι καθοριστική, αλλά όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες. Που σημαίνει ότι όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια μέρα διαφορετική από την πρώτη, πρέπει να την αντιμετωπίσεις και αυτήν ως πρώτη.
- Για τις τρεις πρώτες μέρες καλό είναι να αποφύγεις καταστάσεις που απαιτούν τσιγάρο, όπως εξόδους, καμιά ζόρικη συνεδρίαση ;) κ.λπ. Καλό είνια οι τρεις πρώτες μέρες να μοιάζουν, δηλαδή, και να μην είναι πολύ απαιτητικές. Αλλά και αν είναι, μη σκας. Θα τα καταφέρεις.
- Μη βιαστείς. Κάνε την απόπειρα να το κόψεις σοβαρά και όχι με βιαστική απόφαση της στιγμής. Και αν αποτύχεις, μην απογοητευτείς. Κάπνισε κανονικά και χωρίς τύψεις και ξαναπροσπάθησε μετά από μερικές μέρες.
- Μη μισήσεις το τσιγάρο. Είναι ωραίο πράγμα. Βλάπτει επειδή είναι βλαβερός ό τρόπος ζωής μας (σωματικά και ψυχολογικά). Είτε το θεοποιείς, είτε το μισείς, δίνεις στο κάπνισμα υπερφυσικές ιδιότητες και δυσκολεύεσαι να το νικήσεις. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Σ' αρέσει και είναι συγκεκριμένοι οι λόγοι που πρέπει να το κόψεις.
- Ψάξε στο internet. Θα βρεις πολλά sites που ίσως σε βοηθήσουν.
- Με βελονισμό το έκοψε ο γαμπρός μου εύκολα από όσο λέει.

- Αν έχεις να σκάσεις 500€, υπάρχει η πιο εύκολη μέθοδος: anti-smoking center.

πηγή : όμορφα

Δεν υπάρχουν σχόλια: