31 Οκτ 2008

Μουσική - φάρμακο και κλινικές εφαρμογές


Σημαντικές μελέτες έχουν δείξει την ευεργετική επίδραση της μουσικής ακρόασης σε επίπεδο π.χ. μονάδας εντατικής θεραπείας. Κατάλληλα επιλεγμένη μουσική, μέσω της χαλάρωσης που προκαλεί, μπορεί να μειώνει τον ρυθμό της αναπνοής, τη συχνότητα του καρδιακού παλμού ακόμη και την αρτηριακή πίεση.

Eχει αποδειχθεί ότι η μείωση της συχνότητας του καρδιακού παλμού και της αρτηριακής πίεσης σχετίζεται με ελάττωση στο αίμα του επιπέδου των ορμονών που σχετίζονται με το στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, ενώ φαίνεται ότι η χαλάρωση μέσω μουσικής μπορεί να επιδρά ακόμη και στα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης και των β-ενδορφινών. Στις παραπάνω μελέτες οι ασθενείς εκτέθηκαν σε μουσική ακρόαση μέσω φορητών συσκευών για δίσκους compact που είχαν συνδεθεί με ακουστικά.



Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η συστηματική εφαρμογή της μουσικής ως φάρμακο θα μπορούσε να αποτελέσει συμπληρωματική μορφή θεραπείας κατά τη νοσηλεία π.χ. στεφανιαίων ασθενών, μιας που με πολύ χαμηλό κόστος, αναίμακτα και χωρίς παρενέργειες η μουσική επιτυγχάνει να μειώσει την καρδιακή συχνότητα και την αρτηριακή πίεση - επιθυμητό στόχο που συνήθως επιτυγχάνει η κλασική ιατρική με τη χορήγηση φαρμάκων (π.χ. β-αδρενεργικών αναστολέων). Βέβαια, για την εξαγωγή περισσότερο αξιόπιστων συμπερασμάτων θα απαιτηθούν μεγάλες τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες στις οποίες θα συμμετέχει μεγάλος αριθμός ασθενών και κατά τη διάρκειά τους θα πρέπει να συγκριθεί η ακρόαση μουσικής με τη χορήγηση φαρμάκων.

Συμπερασματικά, τα πορίσματα εμπεριστατωμένης και πρόσφατης έρευνας μας δείχνουν ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη μουσική ως συμπληρωματικό θεραπευτικό μέσο παράλληλα με την κλασική ιατρική. Με τη μουσική μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχοσωματική μας υγεία και να διατηρήσουμε εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία, όπως με την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση ελαττώνουμε την πιθανότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων. Το αρχαίο ιδεώδες που απαιτούσε τη συμμετοχή της μουσικής στον κορμό της παιδείας δικαιώνεται στον 21ο αιώνα με βάση τα ευρήματα της γνωστικής νευροψυχολογίας και της απεικονιστικής τεχνολογίας.





Eτσι, ο Πλάτων αποδεικνύεται προφήτης αφού στον Τίμαιο, το επιστημονικότερο ίσως έργο του, καθορίζει με ακριβή τρόπο το νόημα της μουσικής: η αρμονία της μουσικής μας δόθηκε από τούς θεούς όχι με στόχο την αλόγιστη ηδονή αλλά με σκοπό να επιβάλλουμε τάξη στις ταραγμένες κινήσεις της ψυχής μας και να τις κάνουμε να μοιάζουν στο θείο πρότυπο.


Σημείωση:

1. Ο όρος μουσική φάρμακο χρησιμοποιήθηκε για να αποδώσει ελληνικά τον διεθνή επιστημονικό όρο mosic medicine που έχει αποδοθεί στο αντικείμενο αυτό. Ο αντίστοιχος όρος για την ενεργό η βιωματική μουσικοθεραπεία είναι active mosic therapy.


Βιβλιογραφία:

Dileo, Ch., (επιμ.), «Μosic Therapy and Medicine: Theoretical and Clinical applications», american Mosic Therapy association Inc, 1999.

Δρίτσας, Α., (επιμ.), «Mουσικοκινητικά Δρώμενα ως Θεραπευτική Αγωγή», Αθήνα 2003.

Peretz, I., «Listen to the Brain: a perspective on mosical emotions» στο «Mosic and Emotion», Joslin, Sloboda (επιμ.), 2001.

Dritsas, a., «The Brain Speaks: a Biological approach to Mosical Emotions, The Impact of art on Homan Behavior» στο «The Homan Predicament II, Ecological Dynamics and Homan Natore» Dennis V. Razis MD (επιμ.), Αθήνα 2003.

22 Οκτ 2008

ΕΤΣΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΓΚΟΜΕΝΑΚΙΑ......

Free Image Hosting 

...ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ Μ@Λ@Κ@Σ ....ΕΙΣΑΙ Μ@Λ@Κ@Σ.....

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ.....

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ....

Free Image Hosting 

ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΦΕΡΜΟΥΑΡ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ....

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ

Free Image Hosting 

ΞΕΔΙΨΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΑΣ

20 Οκτ 2008

ο χρόνος

άλλο

άλλο συνθέτης-άλλο μιμητής-άλλο κλέφτης

μουσική-μουσικοί-οργανοπαίχτες-ερμηνευτές-τραγουδιστές-τραγουδοποιοί



άλλο μουσικός και άλλο οργανοπαίχτης


άλλο ερμηνευτής-άλλο τραγουδιστής-άλλο τραγουδοποιός



άλλο βούρτσα-άλλο τσατσάρα

μουσική για όλα τα γούστα!


ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ?

14 Οκτ 2008

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΑ.....

....ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΕΣΤΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ....ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΟΥ.....


ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΔΡΕΣ.....

ΚΑΝΕΙΣ ΒΡΕΓΜΕΝΟΣ ΠΙΑ.....

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΩ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ

....ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ....


ΞΕΚΙΝΑΣ ΔΙΑΙΤΑ??????????????

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑΣ......

....ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΝΕΡΟ....


ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΛΙΣΤΡΗΣΕΙ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ......

ΓΙΑ ΝΕΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ (ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΣΚΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΣΕΙ...)

ο καθένας στο δικό του μέρος......


....με ακρίβεια εκατοστών....

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΙΟ ΑΝΕΤΟ ΥΠΝΟ (ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ)


...με ομαλή περιστροφή, απορροφητικό στους σεισμούς.....

10 Οκτ 2008

έρχονται......


Οι Residents, μια από τις πιο χαρισματικές, ενδιαφέρουσες και παντοτινά καινοτόμες μπάντες (και όχι μόνο), θα εμφανιστούν το Σάββατο 15 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη στο Principal Club και την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στην Αθήνα στο Θέατρο Παλλάς.

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο δε μπορεί να κατηγορηθούν οι The Residents, είναι η μονοτονία. Αυτό το σχήμα δεν έχει προηγούμενο, ούτε επόμενο.

Τα live τους ήταν πάντα μια πρωτόγνωρη εμπειρία, ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα και ένα σημαντικό στοιχείο στο να συλλάβει κανείς έστω και στο ελάχιστο έννοιες όπως σουρεαλισμός και avant-garde στο χώρο της μουσικής.

Με τα όρια της φαντασίας, της πραγματικότητας και του μύθου να είναι πολύ κοντά τα μέλη αυτής της μοναδικής μουσικής κολεκτίβας, για περισσότερα από 30 χρόνια κατάφεραν να κρύβουν συστηματικά τις ταυτότητες και τα πρόσωπά τους πίσω από σουρεαλιστικές μάσκες που συνδέονται άμεσα με τα τραγούδια και την θεατρική απόδοσή τους, διατηρώντας τη μυστηριώδη, αινιγματική και αντι-σταρ ιδιοσυγκρασία τους.

Οι residents είναι από τους πρώτους μουσικούς- θεατρικούς περφόρμερς και αυτό το στοιχείο παραμένει ζωντανό, ενεργητικό και προκλητικό και στο πιο πρόσφατο πρότζεκτ τους the bunny boy που θα παρουσιάσουν στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας τους στην Αθήνα .

Η ιστορία περιστρέφεται αυτή τη φορά γύρω από έναν εκκεντρικό χαρακτήρα τον bunny boy που ψάχνει για τον χαμένο του αδελφό ακόμα και ανάμεσα στο κοινό μέσα σε ένα μοναδικό σκηνικό χώρο που παραπέμπει σε μιούζικαλ βιντεοπροβολή, θεατρική παράσταση και σουρεαλιστικό τσίρκο, με τον μοναδικό τρόπο των The Residents.



Τα εισιτήρια στην Αθήνα θα κοστίζουν: 40/50/80 και 100€.Προπώληση από Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου:ΑΘΗΝΑ
 - ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΛΛΑΣ, ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ 5, ΣΥΝΤΑΓΜΑ, 
  ΤΗΛ: 210 3213100, ΔΕΥΤΕΡΑ-ΣΑΒΒΑΤΟ : 10:00 - 18:00
 - ΣΤΟ PUBLIC, ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ ΣΕΡΒΙΑΣ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
 - ΣΤΑ FNAC ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
 - ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 210 8108181 ΚΑΙ ΣΤΟ www.ellthea.gr

και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στα METROPOLIS, τιμή εισιτηρίου €30
 




Πριν από μερικούς μήνες ένα "αφρόντιστο" DVD, έφτασε στο studio των Residents. Eίναι γνωστή βέβαια η μυστικότητα που τυλίγει το studio τους (κανείς δεν γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται) και όπως φαντάζεσται το δέμα με το DVD θεωρήθηκε αμέσως κάπως περίεργο. Τελικά οι Residents άνοιξαν το δέμα και και τοποθέτησαν το DVD με τον ακατέργαστο τίτλο "Postacards From Patmos", στο dvd player τους. Γοητευμένο το γκρούπ παρακολούθησε με προσοχή αυτό το αλλόκοτο ντοκουμέντο. Ετσι κατάλαβαν ότι ένας από τους πρώτους τους συνεργάτες, γνωστός με το όνομα "Bunny" είχε πειστεί ότι ο αδερφός του είχε εξαφανιστεί στο νησί της Πάτμου. Επικεντρώθηκαν λοιπόν στο να προσπαθήσουν να έρθουν σε επαφή μαζι του, χρησιμοποίησαν έτσι όλα τα μέσα που είχαν διαθέσιμα, ένα παλαιότερο τηλέφωνο, την διεύθυνση που είχε επάνω στον φάκελο, παλαιούς φίλους και συνεργάτες...αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μετά σκέφτηκαν το YouTube και ότι θα μπορούσαν να ανεβάσουν το DVD ως ένα λάβαρο αγάπης...αλλά και πάλι ένιωσαν αποπροσανατολισμένοι. Τι θα μπορούσαν να κάνουν λοιπόν για αυτό? Η απάντηση έγινε εμφανής και το DVD "Postcards From Patmos" αποτέλεσε την έμπνευση για το πρόσφατο πόνημα των Residents. Άλλαξαν τον τίτλο σε "The Bunny Boy" προς τιμή του φίλου τους και ηχογράφησαν ένα pop άλμπουμ βασισμένο στο περιεχόμενο του DVD. Και αφού το πάθος τους και η έμπνευση συνεχίστηκαν, ξαναδημιούργησαν τα αυθεντικα "Patmos" videos. Και τελικά ενσωμάτωσαν τα video και τα τραγούδια στην ομώνυμη performance που θα δούμε τον Νοέμβρη στην χώρα μας!

7 Οκτ 2008

θές να το κόψεις????....


1) Η γνώση των σταδίων της απεξάρτησης: η πρώτη μέρα είναι καθοριστική. Αν αντέξεις μία μέρα ολόκληρη (μιλάμε για κόψιμο μαχαίρι), σημαίνει ότι μπορείς να αντέξεις και την επόμενη και άρα όλες. Σε τρεις (3) μέρες ο οργανισμός σου έχει απεξαρτηθεί απο τη νικοτίνη. Αυτό σημαίνει ότι την τέταρτη ημέρα ξυπνάς όμορφα όμορφα και δεν έχεις τα πιο βασικά συμπτώματα. Έχεις κόψει το κάπνισμα κατά 90%. Τρεις μερούλες είναι ο βασικός σου αγώνας. Προσοχή, όμως, οι τρεις μέρες μετράνε από το τελευταίο τσιγάρο. Αν το κόψεις δυόμισι μέρες και κάνεις έστω μία τζούρα, ο οργανισμός ξαναεθίζεται στη νικοτίνη, το κοντέρ μηδενίζει και ξανά από την αρχή το τριήμερο. Έστω και για μία τζούρα. Για αυτό και όταν κάνεις ένα τσιγάρο τη μέρα ή μέρα παρά μέρα κ.λπ., περιμένοντας να σταματήσει να σου λείπει, απλώς ταλαιπωρείς τον εαυτό σου περισσότερο. Θέλει τρεις μέρες υπομονή για να φύγει η νικοτίνη από το αίμα σου.

2) Μετά παλεύεις με την έλλειψη ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη επανέρχεται στα φυσιολογικά όρια μετά από 20 μέρες (3 εβδομάδες, αν προτιμάς να μετράς με τριάδες). Την 21η μέρα, δηλαδή, όλα τα συμπτώματα της στέρησης διαλύονται και νοιώθεις τέτοια ευεξία που είχες χρόνια να νοιώσεις. Ουσιαστικά, δηλαδή, μετά από τρεις εβδομάδες έχεις κόψει το τσιγάρο. Από εκεί και πέρα παλεύεις μόνο τη συνήθεια. 

3) Σκέψου ότι έχεις κάνει υπομονή στη ζωή σου για πολύ περισσότερο καιρό και ενδεχομένως σε πολύ πιο επώδυνες καταστάσεις. Πίστεψέ με, αν το καλοσκεφτείς, η διακοπή του καπνίσματος είναι εύκολο πράγμα σε σχέση με άλλες δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε συσχνά. Σκέψου, δηλαδή, ότι μια απλή γρίπη είναι πολύ πιο δύσκολο να την περάσεις. Σκέψου, επίσης, ότι η δυσκολία που νοιώθουμε όταν κόβουμε το κάπνισμα σε πολύ μεγάλο βαθμό επιτείνεται από τον μύθο που υπάρχει (προϊόν προπαγάνδας σε μεγάλο βαθμό) για το πόσο δύσκολο είναι. Με το πρώτο μικρό στερητικό νομίζουμε ότι έρχεται η αιώνια καταστροφή, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για πολύ ελαφριά συμπτώματα. Τη μεγαλύτερη δουλειά την κάνει ο πανικός. Και αυτό που περιγράφεις στο ποστ, αν το ξαναδιαβάσεις, θα δεις ότι πιο πολύ είναι πανικός και λιγότερο στερητικό. Όταν σου έρθουν τα στερητικά, την πρώτη φορά ας πούμε, κάτσε ψύχραιμα και ανάλυσέ τα. Πώς ακριβώς αισθάνεσαι: λίγο μούδιασμα στο λαιμό, ανεπαίσθητο πονοκέφαλο, λίγο τεντωμένα νεύρα... οτιδήποτε. Θα δεις ότι είναι αστεία μπροστά σε άλλα που αντιμετωπίζεις σε τακτική βάση. Και, αν τα ανλύσεις και τα ξέρεις, θα αντιμετωπίζεις σχετικά εύκολα (τα βαικότερα για τρεις μέρες και τα υπόλοιπα για τρεις εβδομάδες, είπαμε- μετά πάπαλα).


Αντιμετώπιση των κρίσεων επιθυμίας για τσιγάρο.

1) να ξέρεις ότι έχουν μικρή διάρκεια (10 λεπτά), παρόλο που μας φαίνεται ότι θα είναι μόνιμη κατάσταση και μας πιάνει πανικός.

2) εγώ χρησιμοποίησα βάμα βρώμης (σε κάποια φαρμακεία - πίνεται). Η βρώμη έχει ήπια αντικαταθλιπτική δράση και -σε εμένα τουλάχιστον- μείωσε την ένταση των κρίσεων, και έτσι τις πάλευα. Εκτός από αυτό, έβαζα σε ένα βαμβάκι τρεις σταγονίτσες αιθέρια έλαια βασιλικού, γερανίου και περγαμόντο. Τα μύριζα σαν πρεζάκιας, αλλά βοηθούσαν, γιατί έχουν και αυτά ευεργετικές ιδιότητες για την περίσταση (είναι ακριβά αυτά τα μαλακισμένα, αλλά έχεις πολλά οικονομικά περιθώρια από την οικονομία που θα κάνεις με τη διακοπή του καπνίσματος). Τώρα, αν πας και γεμίσεις καμιά τσάντα με βρώμη και αιθέρια έλαια από κανένα φαρμακείο και δεν σου κάνουν τίποτα, δεν φταίω. Αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικές μέθοδοι (αντικειμενικά είναι τα δεδομένα που σου δίνω στην αρχή για τους χρόνους).


Συμβουλές:

- Η πρώτη μέρα είναι καθοριστική, αλλά όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες. Που σημαίνει ότι όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια μέρα διαφορετική από την πρώτη, πρέπει να την αντιμετωπίσεις και αυτήν ως πρώτη.
- Για τις τρεις πρώτες μέρες καλό είναι να αποφύγεις καταστάσεις που απαιτούν τσιγάρο, όπως εξόδους, καμιά ζόρικη συνεδρίαση ;) κ.λπ. Καλό είνια οι τρεις πρώτες μέρες να μοιάζουν, δηλαδή, και να μην είναι πολύ απαιτητικές. Αλλά και αν είναι, μη σκας. Θα τα καταφέρεις.
- Μη βιαστείς. Κάνε την απόπειρα να το κόψεις σοβαρά και όχι με βιαστική απόφαση της στιγμής. Και αν αποτύχεις, μην απογοητευτείς. Κάπνισε κανονικά και χωρίς τύψεις και ξαναπροσπάθησε μετά από μερικές μέρες.
- Μη μισήσεις το τσιγάρο. Είναι ωραίο πράγμα. Βλάπτει επειδή είναι βλαβερός ό τρόπος ζωής μας (σωματικά και ψυχολογικά). Είτε το θεοποιείς, είτε το μισείς, δίνεις στο κάπνισμα υπερφυσικές ιδιότητες και δυσκολεύεσαι να το νικήσεις. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Σ' αρέσει και είναι συγκεκριμένοι οι λόγοι που πρέπει να το κόψεις.
- Ψάξε στο internet. Θα βρεις πολλά sites που ίσως σε βοηθήσουν.
- Με βελονισμό το έκοψε ο γαμπρός μου εύκολα από όσο λέει.

- Αν έχεις να σκάσεις 500€, υπάρχει η πιο εύκολη μέθοδος: anti-smoking center.

πηγή : όμορφα

2 Οκτ 2008

ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΡΟΙΔΟ....

....ΔΙΟΤΙ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΧΑΜΠΑΡΙ......


ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ....

ΞΥΠΝΗΣΤΕ....

ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ MUSIC BODIES BLOG